недеља, 4. септембар 2016.

Орден Светог Петра Цетињског на правим грудима...

Орден Светог Петра Цетињског Комнену Бећировићу / В. КАДИЋ | 02. септембар 2016. 20:06 |
Орден Светог Петра Цетињског нашао се на грудима књижевника Комнена Бећировића, човека који се четврт века бори против изградње хидроелектрана на Морачи и потапања манастира
ЗАБЛИСТАО је Орден Светог Петра Цетињског на грудима књижевника Комнена Бећировића, човека који се четврт века бори против изградње хидроелектрана на Морачи позивајући у помоћ светске експерте да утичуна то да се немањићка лавра, манастир Морача, спасе од потопа, исто као што је то чинио приликом рушења ловћенске капеле. Примио је Комнен одличје из руку митрополита Амфилохија, на празник Успења Пресвете Богородице. 
- Ово високо одликовање додељујемо књижевнику за несебичну љубав према православљу и за животно дело посвећено косовском завету и заштити Његошеве, ловћенске светиње - рекао је владика у манастиру Морача.
Примање одличја Бећировић је доживео као чин крунисања његових настојања да се спасе Његошева задужбина - Црква Светог Петра Цетињског на Ловћену:
- Нисмо успели да је сачувамо, али јесмо у нашој души будући да је својим страдањем васкрсла, надахнувши литературу. То не значи да не треба и даље радити да се уклони садашња грозомора са Ловћена и да му се врати пређашњи изглед, какав су му дале природа и историја, геологија и теологија - каже Бећировић. - Што се тиче Мораче, ма колико да смо се за њен спас борили, још се нисмо изборили. Током вишедеценијске борбе морачка баштина показала се достојном да уђе међу највећа добра човечанства под заштитом Унеска. Нажалост, црногорска влада никако да кандидује Морачу за Унеско, за шта су се одавно стекли сви услови, већ очајнички тражи инвеститоре по свету како би се спровео у дело кобни пројекат - брана и електрана на Морачи.

ЖИЛА КУЦАВИЦА
Влада Црне Горе је, према речима Комнена Бећировића, била у преговорима са кинеском компанијом "Норинко" око изградње хидроцентрале на Морачи, али се још не зна да ли је нешто договорено:
- Ова река је жила куцавица Црне Горе, за коју је једног априлског јутра, док се пењао уз морачке кланце, пре двадесет осам година, највећи еколог друге половине прошлог века Франц Вебер рекао да је Бетовенова симфонија, а да је њен кањон катедрала вечности - присетио се Бећировић.

Нема коментара: